به گزارش خبرنگار مهر، در پی آزادی شماری از زندانیان آمریکایی توسط دولت کوبا، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در 17 دسامبر 2014 در سخنرانی خود به صراحت از تغییرات گسترده در سیاس آمریکا در قبال کوبا خبر داد و اعلام کرد که در چشمگیرترین تغییرات سیاست خود در بیش از 50 سال اخیر، به یک سیاست کهنه که چندین دهه در پیشبرد منافع ما ناکام مانده، پایان خواهد داد و به جای آن روند عادی سازی روابط میان دو کشور را آغاز خواهد کرد. وی گفت با این تغییرات می خواهد فرصت های بیشتری را برای مردم آمریکا و کوبا به وجود آورد و فصل تازهای را میان کشورهای قارۀ آمریکا بگشاید.
در پی این تحولات گفتگویی با پروفسور "نادر انتصار " رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی امریکا انجام شده است که در زیر مشروح آن آمده است:
*این روزها شاهد نوعی آب شدن یخ روابط آمریکا و کوبا هستیم. ارزیابی شما از این مسئله چیست؟
نادر انتصار: این اقدامی تعجب برانگیز از سوی دولت باراک اوباما بود، اما کاملا هم غیرمنتظره نبود. مدتی یود که مقامات آمریکا و کوبا برای از سرگیری کامل روابط دیپلماتیک در حال مذاکره بوده اند. سیاست های آمریکا در قبال کوبا مدت های طولانی است که گروگان سیاست های داخلی بوده است. با اینحال در سال های اخیر مخالفان کوبایی کاسترو که در آمریکا به سر می برند از قدرت سابق برخوردار نیستند و جایگاه قبلی خود را در سیاست خارجی آمریکا از دست داده اند. حتی در شهرهایی مثل فلوریدا و میامی مخالفان و لابی های قدیمی کوبایی تضعیف شده اند و نسل جدید و سوم کوبایی ها که در این مناطق به سر می برند تندی و سرسختی پدران و گذشتگان خود را در مخالفت با کاسترو از دست داده اند. علاوه بر این به خاطر افزایش تعاملات تجاری اروپایی ها با کوبا تحریم های آمریکا علیه این کشور بی اثر شده اند. به این دلایل نهایتا باراک اوباما تصمیم گرفت تا فصل جدیدی را در روابط با کوبا ایجاد کند و از سیاست های قدیمی علیه این کشور دست بردارد.
*تصمیم به عادی سازی روابط برای آمریکا ضروری بود یا کوبا؟
دیگر سیاست قدیمی تلاش برای منزوی کردن کوبا موثر نبود و بی تاثیر بود و حتی برخی سازمان ها و مجامع بین المللی هم مثل مجمع عمومی سازمان ملل سیاست های آمریکا در قبال کوبا را محکوم می کردند و تنها کشورهایی که همراه با آمریکا علیه کوبا رای می دادنند اسرائیل و برخی کشورهای ذره ای در اقیانوسیه بودند. این آمریکا بود که در نظر جامعه جهانی منزوی شده بود و نه کوبا.
*عوامل اقتصادی مثل کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی تا چه حدی در این نزدیکی کوبا و آمریکا تاثیر گذار بوده اند به ویژه درباره کوبا؟
عوامل اقتصادی به ویژه کاهش قیمت نفت حتما در این تصمیمات تاثیر داشته است به ویژه در تصمیم کوبا برای از سر گیری روابط دیپلماتیک با آمریکا. حقیقت این است که بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق و از دست دادن حمایت های مالی این کشور توسط کوبا موجب شد تا هاوانا برای از سرگیری روابط با آمریکا آماده شود اما مانع و مشکل اصلی در واشنگتن بود نه هاوانا.
*با در نظر گرفتن دیدار جوبایدن معاون رئیس جمهوری امریکا و نیکلاس مادرو رئیس جمهوری ونزوئلا در مراسم تحلیف رئیس جمهوری جدید برزیل، آیا می توان گفت که سیاست های آمریکا در قبال آمریکای لاتین تغییر خواهد کرد؟ اگر جواب شما آری است بفرمایید چه الزاماتی آمریکا را وادار به تغییر سیاست کرده است؟
سیاست های آمریکا در قبال کوبا در سال های اخیر آزار دهنده ترین سیاست ها در قبال آمریکای لاتین بوده است. به عبارتی دیگر بسیاری از کشورهای آمریکا لاتین سیاست های آمریکا در قبال کوبا را سیاست هایی می دانند که نتایج عکس داشته و نمادی از دوران گذشته است. البته سیاست های آمریکا در قبال کوبا یکی از موضوعات و مشکلات مربوط به روابط آمریکا و آمریکای لاتین است و هنوز اختلافات زیادی بین آمریکا و برخی کشورهای آمریکای لاتین وجود دارند که باید حل و فصل شوند.
-----------------
گفتگو از پیمان یزدانی
نظر شما